Dorada embolcallada amb pasta de full

 In NIU

La cuina no és pas una de les meves passions, potser perquè la gana no em fa córrer i menjo amb més afició si trobo el plat a taula. I ara pensareu: no et fot a mi també m’agrada més que me’l preparin!. I teniu tota la raó del món, no us ho discutiré. De més jove havia cuinat molt, però m’he adonat que la cuina no és gens agraïda, no em satisfà; et passes un munt d’hores amb la compra, preparant el menjar i en un moment s’omplen els estómacs, es buiden els plats i et quedes sense saber si era dolç o salat; en un moment, tothom s’ha aixecat de taula i adéu i tapa’t.

Hi haurà qui pensarà al contrari, les dones d’abans tenien com a estratègia amb els cassolius i la xup-xup enamorar els gendres. I aquests, ben satisfets, en deien mil elogis de la mestressa. Avui dia el neguit i la pressa no ens deixen massa hores per a la dedicació culinària, ara mateix sóc més d’amanidetes i planxa. Però en ocasions especials, com per exemple per la festa major, em “toca” cuinar i com diuen a casa: Quan la Marta s’hi posa, s’hi posa!.

Avui he cuinat Dorada amb gambes embolcallada en pasta de full. És una recepta boníssima i els comensals queden satisfets i la cuinera encara més.

És relativament fàcil de fer, no requereix tècniques complexes com l’esferificació, els texturitzants…, l’anomenada “cuina molecular”. Comparteixo doncs amb vosaltres aquesta recepta que pot ser de “calité” o de “lowcost” i us explico el perquè. En el moment de detallar els ingredients, i s’anomenin dorada o llobarro, aquests peixos poden ser frescos i salvatges (=calité) o bé filets congelats (=lowcost); si anoto làmines de pasta de full poden ser de pastisseria (=calité) o bé de grans superfícies (=lowcost). Trieu doncs segons l’ocasió i el pressupost.

Els ingredients per a 4 persones són:

#photoillustration

#photoillustration  Roser Matas

 • 1 dorada o 1 llobarro (es trien aquests peixos perquè tenen poques espines)
 • 250 gr. de gambes
 • 2 làmines de pasta de full
 • 50 gr. de mantega
 • 1 ou
 • vi blanc
 • sal i pebre

Si teniu més gent a dinar podeu doblar o triplicar quantitats.

 Quan vas a la peixateria, demanes que et filetegin una dorada o un llobarro i que te’n treguin les escates, de manera que la pell quedi ben llisa.

 1. Posa sal i pebre (millor blanc) als filets.
 2. Bull les gambes durant un parell de minuts en un cassó amb aigua, un polsim de sal i un raget de vi blanc. Un cop cuites, deixa-les refredar abans de pelar-les.
 3. Barreja les gambes amb mantega (tova) i pica-ho. Posa-hi sal i pebre i guarda-ho.
 4. Posa els filets de peix sobre una de les làmines de pasta de full. Escampa-hi per sobre la mantega de gambes.
 5. Retalla la pasta seguint el voltant del peix i unta’n les vores amb ou batut.
 6. Cobreix amb l’altra làmina, retalla-la tot donant-hi la forma de peix; pressiona’n bé les vores per unir-les.
 7. Dibuixa a la superfície amb la punxa del ganivet les escates, les aletes…, i la pintes amb ou batut.
 8. Ho poses a coure a forn alt, preescalfat fins que la pasta de full quedi rosseta, uns 25 minuts.

Proveu-ho, tasteu-la i ja em direu com us ha quedat!

Festes del Tura, 8 de setembre de 2016 #FdT2016

Articles recents

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search