FABER vs LA IGNORÀNCIA CIENTÍFICA

 In BEC

Avui i de manera espontània, sense analitzar en deteniment la notícia, he pensat: Quina oportunitat per a la ciutat d’Olot que es creï Faber, un espai on escriptors, traductors, artistes de diverses disciplines, estudiosos i científics conviuen i treballen en el seu projecte professional.

Justament aquesta setmana amb els alumnes de batxillerat hem treballat l’article “Ignorància científica” publicat a La Vanguardia el 08/05/2012. L’article analitza els resultats sobre cultura científica que es van obtenir d’una enquesta feta a 16.500 persones majors d’edat de diversos països europeus com serien Dinamarca, Països Baixos, Alemanya, Regne Unit… a raó de 1.500 persones per país. Les dades més sorprenents es relacionen amb el fet que els resultats de la prova provinents dels espanyols són els pitjors amb diferència.

  • La Martina, estudiant de batxillerat, opina:

Considero que els resultats obtinguts a Espanya són un problema realment greu. Aquesta ignorància respecte la ciència no pot passar desapercebuda ja que actualment, tot el que ens envolta és ciència. Adopta cada vegada un paper més important en el progrés de la societat, en aquests moments la ciència constitueix la forma de veure el món i d’entendre’l”.

I afegeix:

Personalment penso que s’hauria de posar un remei immediat a aquest desconeixement científic tan gran. Evidentment, és impossible que arribem a saber-ho tot però només si som curiosos i volem entendre per què passen les coses augmentarem el nostre saber. Es podria al·legar que vivim en una societat i en uns temps en què el fàcil accés a tot tipus d’informació podria justificar la no necessitat d’adquirir coneixements; si necessites saber quelcom ho busques i ho trobes. Tanmateix, tota aquesta sobre-informació ens demana una base cultural sòlida per poder-la filtrar i destriar allò que realment té uns fonaments verídics”.

  • La Laia, també estudiant de batxillerat, argumenta amb les seves pròpies paraules:

“Veritablement vivim en una societat bastant ignorant (sinònim de vulnerable) i que estem fàcilment exposats a amenaces i a manipulacions externes. Una de les solucions seria apostar de manera decidida per millorar la qualitat de l’ensenyament dotant les aules i els professors de més recursos tècnics i de plans de treball modernitzats i adequats a les necessitats de la societat i les empreses . De res serveix emmagatzemar i memoritzar informació si no som capaços de donar-li una sortida pràctica i compartida. El coneixement ens fa lliures i responsables i ens ensenya a prioritzar el benestar de les persones en lloc de malbaratar recursos naturals en beneficis econòmics d’unes minories que ens volen ignorants i conformats”.

cientifics

Il·lustració: Roser Matas

  • L’Elena amb tot l’èmfasi, habitual en ella…

“Tenint en compte les nefastes conclusions d’aquesta investigació internacional, penso que l’Estat, amb la col·laboració d’entitats i organitzacions de caire científic; ha d’actuar per promoure i divulgar la importància que tenen les ciències en la nostra vida. I motivar a les joves generacions a introduir-se en l’immens i fascinant món d’aquesta disciplina”.

Amb aquests comentaris tan brillants dels alumnes tot fent una crida a la formació en ciència en tota l’amplitud que comporta el terme (del llatí scire: saber), he pensat que Faber, Residència d’Arts, Ciències i Humanitats de Catalunya pot esdevenir un gran referent per a la cultura, i si aquests estudiants olotins reclamen la necessitat d’adquirir coneixement per al seu progrés, és imprescindible que aquesta gran iniciativa cultural que avui s’ha donat a conèixer, difongui el talent col·lectiu als ciutadans promovent activitats i deixant que traspuï el saber. Només la transversalitat i el coneixement compartit ens permetrà formar persones cultes capaces de superar la ignorància científica.

Endavant doncs amb aquest projecte que ha de ser un orgull per a la ciutat d’Olot.

 

Olot, 23 de setembre de 2016

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search